Hammocks in the summer night – first experience with our Hennessy hammocks

ANCIENT PINE. We're still fond of the old pine tree, even though there wasn't room for all our hammocks.
ANCIENT PINE. We’re still fond of the old pine tree, even though there wasn’t room for all our hammocks.

There are a lot of things that aren’t wise. And to go on a family overnight trip with hammocks at the peak of the midge season is definitely not the smartest thing to do. We did it anyway – there weren’t that many midges in the forest any more, were there?

But there were. The plan was to hang our four hammocks in a beautiful, ancient pine we knew. The memory of the great tree had apparently grown bigger than reality. When we finally found our way back to the tree, it soon became clear that it would be difficult to set up the hammocks there. Of course I had to try it anyway. The midges did what they could to ruin the project.

CLOUDS OF MIDGES. It's annoying to think about the mosquito nets lying back home.
CLOUDS OF MIDGES. It’s annoying to think about the mosquito nets lying back home.

It ended in total resignation. It simply was not possible to set up the hammocks in the tree of our dreams. Instead, we found a nice cluster of pines higher up on the hill. Now, I could have written that «shortly after the four hammocks hung among the trees», but it would be to idealise, it wouldn’t be honest, because it took a long time: Soon, one of the hammocks was put up too low, then moments later it would be too high. And you can let yourself fascinate by so many animals, but I have a hard time finding anything fascinating about midges, that is, unless they hover like clouds glistening in the low evening light. Then even I will have to admit that they are actually quite a beautiful sight.

And now, at last, we are hanging here, under the canopy, each in our own hammock. It is odd, strange, like sailing into sleep. I think I can get used to it.

The next morning a wind blows like a salvation through the trees and takes with it the majority of the midges.

HAMMOCKS IN THE NIGHT. We rock into sleep hovering in each our Hennessy hammock.
HAMMOCKS IN THE NIGHT. We rock into sleep hovering in each our Hennessy hammock.
HENNESSY HAMMOCK. Siri is chuffed about her first night in a hammock.
HENNESSY HAMMOCK. Siri is chuffed about her first night in a hammock.
LUSH FERNS. Sif crosses a tiny creek running through the fern covered forest floor.
LUSH FERNS. Sif crosses a tiny creek running through the fern covered forest floor.

Published by Mikkel Soya

Biolog, forfatter og foredragsholder. Jakter kunsten å leve et enkelt og eventyrlig liv uten å ta knekken på kloden.

8 thoughts on “Hammocks in the summer night – first experience with our Hennessy hammocks

 1. Dette gleder jeg og meg til. Har en Hennessy selv, en Dream Hammock DangerBird 60 for kona ligger hos tollen og godgjør seg, og snart skal lille Ingrid få overta min Hennessy når jeg kjøper meg en DangerBird spesial (selv om hun nå bare er 2 og liker å hoppe i den).

  Hva bruker dere av isolasjon under? Litt vanskelig å se på bildet, (blir jo ikke større når man klikker på det), men det virker som dere kanskje har hengt hengekøyene litt stramt?

  Bruker du hammockforums.net for informasjon?

  Like

  1. Hei Tor Magnus

   Vi er helt ferske med hensyn til hengekøyer, så ja, du kan ha rett i at de var litt stramme. Vi brukte Hennessy hammocks egne plastunderlag i to av hengekøyene, et vanlig skumplastunderlag i den tredje, mens jeg fikk æren av å prøve meg uten. Det var småkaldt i rundt åtte varmegrader. Sjekk forøvrig vår norske side
   http://villglede.no/ – der legger vi ut vesentlig mer stoff 🙂

   Bildene er små med vilje, da mange av dem blir brukt i andre sammenhenger.

   Med vennlig hilsen
   Mikkel

   Like

   1. Ingen isolasjon ved åtte varmegrader? Huttemegtu! 🙂 Jeg kjøpte selv med Hennessy’s undercover, men jeg har aldri brukt det. Så snart jeg lærte om underposer (underquilts) så slo det meg som eneste vettuge alternativ. Mer behagelig fordi de ikke tar vekk formen eller mykheten i hengekøya og masse god isolasjon i form av dun. Problemet er at dun er dyrt, så for fire hengekøyer så kan det nok bli i dyreste laget.

    Her er en tur jeg og Thomas Gauperaa tok i Mai: http://blog.continually-evolving.net/2012/04/trip-report-dark-twin.html
    Som du kan se så tippet vi under null, men det var helt greit.

    Kan også anbefale boka The Ultimate Hang (http://theultimatehang.com/). Der er det masse oppdatert informasjon om hva og hvordan, også tilgjengelig på Kindle.

    Mvh,
    Tor Magnus

    Like

   2. Takker for tips! Kommer nok til å teste ut underpose selv etterhvert, men ville gjerne prøve uten først. Var forøvrig på tur igjen forrige uke og gledet oss over å kunne trekke oss tilbake fra knotten i fellesskap i vår Shangri-La 5 – hengekøyer har også sine ulemper 😀

    Like

 2. The light is great in your photos. Do you take a speedlight out with you? We have Siam Hammocks that are pretty similar purchased in Thailand some years ago. The built-in bug net sure makes a difference.

  Like

  1. Thanks, Don. I tried lightpainting for the first time with a Led Lenser P7 (the pine tree and the four hammocks), the other pictures were captured with a Nikon SB700 (except the midge picture). The bugnet was great when we finally got inside 😀

   Like

 3. I love seeing your kids enjoying the outdoors. I’m battling hard against computers, playstations etc to get my 10 year old son into the woods for a night under the stars. Keep up the great posts!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: